Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Δημιουργία Μουσείου Πολιτισμικής Παράδοσης Κορακιάνας


Έχοντας μεγαλώσει σε ένα χωριό σαν το δικό μας, μπορώ κάλλιστα να θεωρήσω τον εαυτό μου τυχερό για αυτό. Έχουμε την τύχη, μέσα στο χωριό μας να πλανάτε ένα ανήσυχο πνεύμα δημιουργικού πολιτισμού. Ήδη από τον περασμένο αιώνα, ενέργειες όπως η ίδρυση του ΠΑ.Ο.Κορακιάνας, η Φιλαρμονική μας, ο Θ.Ο.ΑΚ, η Χορωδία, το Χορευτικό, το Καρναβάλι και η πρόσφατα ιδρυθείσα Κορακιάνα Βιώσιμη Κοινότητα, ομολογούν πως διακατεχόμαστε από αθλητικό και πολιτισμικό ένστικτο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και ιδιαίτερα στις αρχές του 1990, οι συγχωριανοί μας από την Αθήνα, έφεραν ένα νέο τρόπο παρουσίασης του τοπικού μας πολιτισμού. Οι «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Κορακιάνας» ήταν ένας θεσμός που κρατά μέχρι και σήμερα και έχει σαν στόχο να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Ήταν ένας θεσμός που λειτούργησε ως κινητήριος μοχλός ώστε και άλλες κοινότητες να υιοθετήσουν τέτοιου είδους πολιτισμικές πρωτοβουλίες.
Μπορεί όμως να ήμασταν πρωτοπόροι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, υστερούσαμε όμως στο ουσιώδες. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πολιτισμική παρακαταθήκη, τόσο σε επίπεδο γραπτών, όσο και σε επίπεδο υλικών, ώστε να διαμορφωθεί στις γενιές που ακολούθησαν η πραγματική τοπική συνείδηση. Συνεχώς αναφέρω σε παιδιά της γενιάς μου, την ανάγκη δημιουργίας ενός μουσείου πολιτισμικής παράδοσης κάπου στο κέντρο του χωριού. Υπάρχουν αρκετά μουσειακά κειμήλια που θα μπορούσαν εκτεθούν σε ένα χώρο ώστε να μαρτυρούν τον τρόπο διαβίωσης των περασμένων αιώνων στο χωριό μας.
Μέσα από αυτό το χώρο να μπορούν οι νεότερες γενιές, αλλά και οι επισκέπτες να δουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν η καθημερινότητα. Μέσα από το χώρο αυτό, θα υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης και διατήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πετυχαίνοντας έτσι, το Χωριό μας να γίνει πόλος έλξεις σημαντικών γεγονότων, διατηρώντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτισμικά δρώμενα του νησιού. Ελπίζω κάποια στιγμή να παρθεί η πρωτοβουλία. Είμαι πρόθυμος να διαθέσω δωρεάν όλα μου τα παλιά κειμήλια για τον σκοπό αυτό, συμβάλλοντας έτσι στην διασφάλιση της πολιτισμικής μας ταυτότητας ως μιας μικρής τοπικής κοινωνίας. Ελπίζω και άλλοι χωριανοί μας να συμβάλουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί στο τόπο που γεννηθήκαμε αυτό που πραγματικά λείπει. Ένα Μουσείου Πολιτισμικής Παράδοσης Κορακιάνας.

Νικολούζος Αριστ. Τάσος

Το κείμενο είναι δημοσιευμένο στο:
www.korakiana.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: