Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

9η Μαΐου ημέρα της Ευρώπης





9η Μαΐου ημέρα της Ευρώπης
Από το σχέδιο Σούμαν στην Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας

Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που η Ευρώπη γιορτάζει την γέννηση της. Ας δούμε όμως παρακάτω πώς καταλήξαμε σήμερα να γιορτάζουμε, μέσα από ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την σύγχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ιστορία.
Στις 9 Μαΐου 1950, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Robert Schuman προτείνε την συνένωση των βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα της Δυτικής Ευρώπης. Το 1951 και πάνω στο σχέδιο Schuman, υπογράφεται στη Ρώμη η ίδρυση της ΕΚΑΧ. Οι χώρες που υπέγραψαν την συνθήκη ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Το 1957 οι ίδιες χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη της Ρώμης ιδρύοντας την Ε.Ο.Κ και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, γνωστή ως Ευρατόμ. Το 1967 επιτεύχθηκε η συγχώνευση των δυο οργάνων ΕΟΚ και ΕΚΑΧ για μεγαλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του οργάνου ιδρύοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το κυριότερο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το Ευρωκοινοβούλιο, τα μέλη που θα αντιπροσώπευαν τις χώρες αυτές θα εκλέγονταν μέσα από τα κοινοβούλια τους.
Το 1973 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα διευρύνθηκε και τα νέα μέλη της ήταν η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Δανία.
Το 1979, οι πολίτες των κρατών μελών είχαν την ευκαιρία να εκλέξουν τους εθνικούς τους αντιπροσώπους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άμεσα.
Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας το 1981 και καταγράφεται ως το 10ο μέλος της.
Το 1986 ακολούθησε η ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τη ίδια χρονιά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απέκτησε το δικαίωμα στη Νομοθετική διαδικασία. Το ίδιο έτος, θεσμοθετείτε και επίσημα το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μπλε σημαία με τα 12 χρυσά αστέρια σε κύκλο, συμβολίζοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1992 η Συνθήκη του Μααστρίχτ έδωσε περισσότερα δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο εισάγοντας την διαδικασία της συναπόφασης. Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και εισάγονται νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών όπως σε θέματα που αφορούσαν την Άμυνα, την Δικαιοσύνη και την κοινή Εξωτερική Πολιτική, έναν από τους βασικούς άξονες που θα κινούταν η μελλοντική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα γεγονότα αυτά έδειχναν πως η Ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ήταν μακριά, καθώς μέσα σε όλα τα παραπάνω υπήρξε και η σημαντικότερη απόφαση των Ευρωπαίων Ηγετών για την αλλαγή του ονόματος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, σε Ευρωπαϊκή Ένωση και την δημιουργία ενιαίου νομίσματος με το θεσμό της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης - ΟΝΕ, με διαχειρίστρια αρχή της την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ΕΚΤ, που θα εφαρμοζόταν τα επόμενα 10 χρόνια.
Το 1995 τα 12 κράτη μέλη γίνονται 15 με την ένταξη της Αυστρία, της Σουηδίας και της Φιλανδίας.
Το 1999 το Ευρώ εισάγεται στα 11 από τα 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται επίσημα το κοινό νόμισμα για τους Ευρωπαίους Πολίτες διαμορφώνοντας τη ζώνη του Ευρώ που από αυτή απέχει η Αγγλία.
Η Συνθήκη της Νίκαιας τον Δεκέμβριο το 2000 ήταν επίσης ένα σημαντικό γεγονός για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντικαθιστάτε από την Συνθήκη της Νίκαιας, που ήταν ένα βήμα για την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κοινοβούλια των κρατών μελών είχαν τώρα την ευθύνη για την επικύρωση της. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το σχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Συνθήκη της Νίκαιας δεν ήταν το τελικό. Η διαδικασία της επικύρωσης της συγκεκριμένης Συνθήκης δεν ήταν μια τυπική διαδικασία, ήταν μια ουσιαστικής σημασίας απόφαση για το τεράστιο πολιτικό οικοδόμημα που από το 1950 συνεχώς μεταλλασσόταν μέσα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το 2001 η χώρα μας η Ελλάδα εντάσσεται στη ζώνη του Ευρώ. Σήμερα μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική ήταν τότε η απόφαση. Με τις οικονομικές εξελίξεις και ιδιαίτερα με την πτώση του δολαρίου που είναι και η οικονομική μονάδα μέτρησης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Κανείς δεν μπορεί να αναλογιστεί ποια θα ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας μας αν δεν είχαμε ενταχθεί τότε στη ζώνη του Ευρώ.
Το 2002 το Ευρώ γίνεται πραγματικότητα και 12 από τα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετούν το Ευρώ ως το επίσημο νόμισμα τους αποσύροντας τα εθνικά τους νομίσματα. Οι χώρες που υιοθέτησαν τη ζώνη του Ευρώ είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Φιλανδία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Πορτογαλία. Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι εργασίες για το μέλλον της Ευρώπης με την Συνέλευση 105 μελών εκπροσώπων των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και των μελών που ήταν εν αναμονή προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2003 υπεβλήθη το προσχέδιο για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους ηγέτες των κρατών μελών της και οι κυβερνήσεις είχαν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις και προτάσεις πάνω σε αυτό.
Το Μάιο του 2004 πραγματοποιείται μια από της μεγαλύτερες διευρύνσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην 54χρονη ιστορία της. Η Κύπρο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία ήταν οι χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατατίθεται από τους Ευρωπαίους Ηγέτες η Συνταγματική Συνθήκη που ενώνει όλες της προηγούμενες συνθήκες σε μια και παράλληλα εισάγονται αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κρίθηκαν απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της διεύρυνσης της. Η Συνθήκη αυτή θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο διάστημα των επόμενων δυο χρόνων και εφόσον έχει επικυρωθεί και από τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2005 τέσσερα κράτη μέλη προχωρούν σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Η Ισπανία και το Λουξεμβούργο είναι οι δυο από τις χώρες που εγκρίνουν την Συνθήκη, ενώ η Γαλλία και η Ολλανδία την καταψηφίζουν. Η απόρριψη της Συνθήκης από δυο από τις κυριότερες χώρες και ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε σε σκέψεις τους Ευρωπαίους Ηγέτες που λαμβάνοντας υπόψη την βαρύνουσας σημασία απόφαση τους, επαναπροσδιόρισαν τις κοινωνικές αξίες, αλλά και τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ιούνιος το 2006 βρίσκει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη να έχει επικυρωθεί από μόλις 15 από τα 25 κράτη μέλη της και ένας Ευρωσκεπτικισμός πλανάτε πάνω από την Ευρωπαϊκή μας ήπειρο για το αβέβαιο μέλλον της.
Τον Δεκέμβριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη επανέρχεται στην σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας και μετονομάζεται σε Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας που υπεγράφη και από τα 25 κράτη μέλη. Οι κυριότερες αλλαγές ήταν:

Η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να περιορίζεται σε δυόμιση χρόνια.
Θεσμοθετείται ο Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Η μείωση των Ευρωπαίων Επιτρόπων από 27 σε 18.
Η μείωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από 785 σε 750.

Νικολούζος Τάσος

Κέρκυρα
a.nikolouzos@yahoo.gr

Πηγές:
http://europa.eu/lisbon_treaty
http://www.europarl.europa.eu/
http://europa.eu/
http://www.ert3europe.gr/site.php?&file=index.xml&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: