Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πρώτα ο πολίτης: Μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Μανιφέστο 2009


Πρώτος άξονας:
Η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η πρόληψη νέων χρηματοπιστωτικών κρίσεων

Προτείνουμε την μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Για όλους τους χρηματοπιστωτικούς φορείς θα πρέπει να ισχύουν κανόνες με αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις και όρια στον υπερβολικό δανεισμό και τα επισφαλή δάνεια, για να ανασταλεί η ανάληψη υπερβολικά μεγάλων κινδύνων και υπερχρέωσης.
Όρια στους μισθούς και στα επιδόματα κορυφαίων στελεχών, έτσι ώστε οι απολαβές τους να αντικατοπτρίζουν τόσο τα κέρδη όσο και τις απώλειες.
Τέλος στους φορολογικούς παράδεισους και στα τεχνάσματα φοροαποφυγής και στην φοροδιαφυγής.
Ενίσχυση της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρου που τους αναλογεί.
Μέσα από την πράσινη ανάπτυξη και ειδικότερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2020, να δημιουργηθούν 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Μέσα από ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το μέλλον της απασχόλησης, όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την απασχολησιμότητα και τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Προτείνουμε την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στη δια βίου μάθηση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση «δεύτερης ευκαιρίας» και στην κατάρτιση εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει την τυπική τους εκπαίδευση.
Προτείνουμε την στήριξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στις πιστώσεις, προκειμένου να επενδυθούν και να αναπτυχθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Δεύτερος άξονας:
Νέα κοινωνική Ευρώπη και εξασφάλιση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας για τους πολίτες

Όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη μοιραζόμαστε τις ίδιες βασικές αξίες για το είδος της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε.
Προτείνουμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, θέτοντας στόχους και προδιαγραφές για την εθνική, κοινωνική, εκπαιδευτική πολιτική και την πολιτική στον τομέα της υγεία, που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, όπως επίσης και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Προτείνουμε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, βασισμένα στις πραγματικές ανάγκες όλων, όσοι είναι συνταξιούχοι, άνεργοι ή αδυνατούν να εργαστούν με στόχο την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής.
Μέσα από την δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου για τις δημόσιες υπηρεσίες, να εξασφαλίσουμε καθολική και ίση πρόσβαση στους πολίτες, ποιότητα, τοπική αυτονομία και διαφάνεια στις δημόσιες υπηρεσίες, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα τους όπως καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, πετυχαίνουμε ο Ευρωπαϊκός Ανταγωνισμός να μην έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των πολιτών.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις. Τέλος στην εκμετάλλευση των εργαζομένων με την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ενίσχυση των εργαζομένων στην πληροφόρηση και διαβούλευση που θα συνδέεται άρρηκτα με το εταιρικό δίκαιο, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο το Ευρωπαϊκό Εταιρικό Καταστατικό.
Κοινοί Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα των παιδιών και τη εξάλειψη της φτώχειας, διασφαλίζοντας τους παράλληλα πρόσβαση στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβάνοντας την φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Ο καθορισμός Ευρωπαϊκών στόχων για την παροχή φροντίδας στους ηλικιωμένους όπως στα πρότυπα που υπάρχουν για τα παιδία.
Να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές, έτσι ώστε μέσο του αυξημένου ρόλου τους να αντανακλάτε πλήρως ο διάλογος σε ζητήματα τοπικού επιπέδου.

Τρίτος άξονας:
Η μετατροπή της Ευρώπης σε παγκόσμια Ηγετική δύναμη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος του 2009, για να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση των εκπομπών στο 30% παγκοσμίως έως το 2020.
Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που πήραν οι Ευρωπαϊκές Σοσιαλδημοκρατικές Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ηγηθεί της θέσπισης ενός παγκόσμιου ενεργειακού και αναπτυξιακού φόρουμ, φέρνοντας όλα τα κράτη του κόσμου μαζί, προκειμένου να καθορίσουν το μακροπρόθεσμο όραμα τους για την ενέργεια και την βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.
Προτείνουμε την εισαγωγή μιας συνολικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το κλίμα, που θα εξασφαλίζει ότι οι στόχοι και οι δράσεις σε όλους εκείνους τους τομείς που δεν καλύπτονται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία, να βοηθήσουν έτσι ώστε η Ένωση να πετύχει τους στόχους της.
Θα υποστηρίξουμε μια σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα προωθεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και θα σέβεται το θεμελιώδη ρόλο των αγροτών, αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει η γεωργία στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και ασφάλεια του εφοδιασμού και την προστασία του τοπίο.
Νέες μορφές καλλιέργειας θα προωθηθούν, σημαντικότερη από αυτή, η καλλιέργεια των βιοκαυσίμων. Ένας κλάδος ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Τέταρτος άξονας:
Η διασφάλιση της ισότητας των φύλων

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την επίτευξη μια πραγματικής ισότητας μεταξύ Γυναικών και Ανδρών και αυτό χάρη στις προσπάθειες των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών σε συνεργασία με τις προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις. Υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμες ανισότητες: οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν για την ίδια εργασία κατά μέσο όρο 15% λιγότερο από του άνδρες. Οι άνδρες από την άλλη σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης δεν έχουν σχεδόν κανένα δικαίωμα στην γονική άδεια όταν γεννηθούν τα παιδιά τους. Οι γυναίκες πρέπει συχνά να επιλέξουν ανάμεσα στη μητρότητα και στην επιδίωξη της καριέρας που θα ήθελαν. Οι εργαζόμενες οικογένειες δυσκολεύονται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις επαγγελματικές και τις προσωπικές υποχρεώσεις τους. Όσες Ευρωπαϊκές χώρες προώθησαν τα δικαιώματα των γυναικών και τους έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες, έχουν τώρα τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων.

Μια νέα Χάρτα Δικαιωμάτων των Γυναικών πρέπει να δημιουργηθεί για να βελτιωθούν τα δικαιώματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων σε όλο το φάσμα της κοινωνική και οικονομικής πολιτικής.
Δικαίωμα στην γονική άδεια για όλους τους Ευρωπαίους άνδρες και γυναίκες, με τις καλύτερες προδιαγραφές στην Ευρώπη.
Την στήριξη των γονέων, ώστε να μπορέσουν να εξισορροπήσουν τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών, με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Αυτό θα υλοποιηθεί αν τα κράτη μέλη πετύχουν των υφιστάμενο Ευρωπαϊκό στόχο του 33% στην κάλυψη της παιδικής φροντίδας για τα παιδιά από 3ον ετών και του 90% στην κάλυψη για τα παιδιά από την σχολική ηλικία, υιοθετώντας συμπληρωματικούς ποιοτικούς στόχους για την παιδική φροντίδα.
Η εξάλειψη της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την καταπολέμηση της φτώχειας και την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πέμπτος άξονας:
Μια αποτελεσματική Ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση

Κατανοώντας τις ανησυχίες του κόσμου σχετικά με την μετανάστευση προτείνουμε την θέσπιση κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την μόνιμη μετανάστευση βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα σέβονται πλήρως τις αρμοδιότητες των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα.
Προτείνουμε να ενταθούν οι προσπάθειες της Ευρώπης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μέσω κοινής Πολιτικής Ελέγχου των Εξωτερικών Συνόρων, μιας βελτιωμένης συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων από τα εγκληματικά δίκτυα και της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες, οι οποίες να συμπεριλαμβάνουν και διαδικασίες επανεισδοχής.


Έκτος άξονας:
Η ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης ως εταίρου για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη

Οι πολίτες ακόμη αντιμετωπίζουν απειλές στον σημερινό αβέβαιο κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε στενότερα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στις χώρες μας και στους λαούς μας. Χρειάζεται δυνατή κοινή φωνή στον κόσμο για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τον πλανήτη. Αλληλέγγυοι με τους λαούς όλου του κόσμου, πρέπει να εργαστούμε μαζί για την Ειρήνη και την εξάλειψη της φτώχιας. Η ενδυνάμωση του ρόλου του Ύπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Προτείνουμε την ενίσχυση της συνεργασία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, καθώς και των δυνάμεων ασφαλείας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Έτσι ενισχύουμε ακόμη περισσότερο ένα κράτος διακαίου χωρίς υπονόμευση των θεμελιωδών ελευθεριών.
Προτείνουμε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του διεθνούς αφοπλισμού και την μη διάδοση όπλων, καθιστώντας τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας για τις εξαγωγές όπλων πιο περιοριστικό και διαφανή. Στόχος μας είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά.
Θα συνεργαστούμε με τους άλλους λαούς, έτσι ώστε μέσα από τον Πολιτισμό της η κάθε χώρα να συμβάλει στην επίτευξη της παγκόσμιας Ειρήνης.
Ήρθε η ώρα να αναπτυχθούν αναθερμανθούν, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πραγματική και ολοκληρωμένη εταιρική σχέση για όλα τα κρίσιμα θέματα και να στηρίξει τις περιφερειακές διαδικασίες ολοκλήρωσης.
Θα στηρίξουμε την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Σώματος.


Πηγές:
http://www.pasok.gr/portal/resource/section/euroElections
http://www.pasok.gr/portal/



Σέβομαι το Περιβάλλον. Συμβάλω στην Ανακύκλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: