Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Έλλειψη Ευρωπαϊκής Συνείδησης



Κέρκυρα 01 Φεβρουαρίου 2008
Άνω Κορακίανα - Βενετία
Δήμος Φαιάκων


Η έλλειψη Ευρωπαϊκής Συνειδήσεως από τους Έλληνες είναι τραγική. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Το γεγονός αυτό ως μελλοντικό Ευρωπαίο Πολίτη με προβληματίζει αφάνταστα. Η επένδυση της πολιτείας πάνω σε θέματα που αφορούν το μέλλον και την εξέλιξη του νέου κράτους που θα κληθούμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, θα έπρεπε να ήταν ένας από τους βασικότερους άξονες πολιτικής όλων των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμη, πια θα είναι η τελική μορφή του νέου Ευρωπαϊκού κράτους που θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά υπάρχει η στοιχειώδη ενημέρωση τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Θα έπρεπε από το ξεκίνημα του εκπαιδευτικού μας βίου να υπάρχουν μαθήματα που να ενημερώνουν για τη νέα μορφή της Ευρώπης που θα ζήσουμε. Από το πρώτο τους έτους εκπαίδευσης έως το τελευταίο, οι νέοι μαθητές θα πρέπει να ενημερώνονται για το τι είναι η Ευρώπη. Οι εφημερίδες θα έπρεπε να έχουν σε καθημερινή βάση περισσότερες σελίδες που να ενημερώνουν για τα πολιτικά γεγονότα της νέας μας πατρίδα. Η δημόσια αλλά και ιδιωτική τηλεόραση θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερα και ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα που θα έχουν σαν στόχο την ενημέρωση, με εικόνα και ήχο για τα σημαντικότερα γεγονότα και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.

Δυστυχώς, ζούμε πλέον σε μια κοινωνία που η πορεία προς την παγκοσμιοποίησης δημιουργεί ραγδαίες εξελίξεις, με αβέβαια αποτελέσματα. Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των Ευρωπαίων ηγετών για μια νέα διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών τις από τους δυο απανωτούς πολέμους που έζησε η ήπειρος μας. Το χρέος μας, είναι να συνεχίσουμε πάνω στις αξίες και τις αρχές της 9ης Μαΐου του 1950 και να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καλέσματα των πολιτών της, εξασφαλίζοντας τους την εργασία, την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και ένα κατάλληλο φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης της νέας αυτής Ευρωπαϊκής Κοινωνίας.

Οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν πατρίδα τους πρώτα την Ευρώπη και ύστερα την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία κτλ. Ως Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουμε πλέον γεωγραφική θέση, σημαία, ύμνο, ενιαίο νόμισμα και σε πολύ λίγο θα τεθεί σε ισχύει και ο νέος καταστατικός μας χάρτης. Γιατί λοιπόν να μην γνωρίσουμε σταδιακά και την ιστορία μας δημιουργώντας μέσα από απλές διαδικασίες μια νέα συνείδηση, μια Ευρωπαϊκή συνείδηση, που θα έχει σαν στόχο την κοινή πορεία όλων των λαών και μια Ευρώπη χωρίς σύνορα στη σκέψεις και τη δημιουργία.

Νικολούζος Τάσος
Κέρκυρα
a.nikolouzos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: